30 augustus 2022 Verspillingsvrije week 12-18 september

Verspillingsvrije week 12-18 september

Geen verspilling, geen vervuiling.

Doe je ook mee?

De Verspillingsvrije week is van start! Van 12 tot en met 18 september gaan we met miljoenen Nederlanders de uitdaging aan om zo min mogelijk eten te verspillen. Ook Circulus en de negen gemeenten waarvoor we werken, doen mee. Onze boodschap is wel iets breder: we willen behalve verspilling ook vervuiling voorkomen van gft en pmd. Want er belandt veel in de verkeerde bak.

In veel huis-aan-huis-bladen verschijnt in de week van 7 - 12 september een oproep om met restjes aan de slag te gaan. Je kunt jouw favoriete recept via socials delen met #verspillingsvrij. Doe jij ook mee?

Waarom is verspillingsvrij belangrijk?

Verbouwen, verwerken, vervoeren, koelen en opwarmen. We stoppen veel energie in ons eten. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. Bijvoorbeeld door restjes op te eten! Hoeveel we nog verspillen en wat daar de gevolgen van zijn, lees je hier.

Nederlanders zijn steeds bewuster bezig om minder voedsel te verspillen. Maar er is nog veel winst te halen! We hebben alvast slimme #verspillingsvrije tips voor je:

  • Check je voorraad. Wat moet eerst op? 
  • Maak een planning en een boodschappenlijstje.
  • Kijk, ruik en proef. Gebruik je zintuigen bij de THT-datum
  • Eet of vries in voor de 'Te gebruiken tot'-datum
  • Zet je koelkast op 4 graden Celsius. Dat is de ideale koelkasttemperatuur
  • Kook op maat. Zo voorkom je dat je eten verspilt. Gebruik een maatbeker of weegschaal.
  • Weet waar je het eten het best bewaart. Check hoe je jouw koelkast zo indeelt dat producten langer goed blijven. Het Voedingscentrum geeft hiervoor tips.

Toch iets weggooien? Doe het in de groene bak!

Mocht je toch iets moeten weggooien, bijvoorbeeld omdat iets bedorven is, doe het dan in de container voor gft, de groene bak. Zit daar nog verpakking omheen? Doe de verpakking dan in de container voor pmd, de oranje bak (of zak). Probeer het gft en pmd zo zuiver mogelijk te houden, dus niet te vervuilen met afval dat er niet in hoort. Wat Circulus in jouw afval tegenkomt, en hoe je dat kunt voorkomen, lees je hier. 

Laat je inspireren!

Restjes? Blader eens door het net gepubliceerde boekje Verspillingsvrije recepten. Met makkelijke en smakelijke recepten van onder andere Eric Corton, Yvette van Boven en Pierre Wind. 

 Download verspillingsvrije recepten 

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws