15 april 2022 Onderzoek naar het hergebruiken van grof vuil

Onderzoek naar het hergebruiken van grof vuil

Op het Recycleplein in Lochem vindt komende maanden een onderzoek plaats naar het grof vuil dat gebracht wordt. Uit het onderzoek moet blijken of producten en materialen uit het grof vuil een tweede leven kunnen krijgen, bijvoorbeeld na reparatie of bewerking. Dit zou niet alleen goed zijn voor het milieu, maar kan ook kansen bieden voor nieuwe werkgelegenheid, bijvoorbeeld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het onderzoek start in april en duurt 4 tot 5 maanden. De gemeente Lochem, Hoftijzer, kringloopbedrijf 2Switch en Circulus voeren het onderzoek samen uit.

Medewerkers van Hoftijzer registreren en wegen herbruikbaar materiaal, dat inwoners en bedrijven in het grofvuil aanbieden. Hierdoor weten we beter:

  • Of kringloopbedrijf 2Switch bepaalde spullen direct of na reparatie nog kan verkopen in de kringloopwinkel
  • Of bouw- en sloopproducten en -materialen opnieuw in de bouw gebruikt kunnen worden
  • Of producten die uit meer soorten materiaal bestaan gemakkelijk in ‘monostromen’ (hout, ijzer, glas, karton et cetera) te scheiden zijn. Dat kan werkgelegenheid opleveren, bijvoorbeeld voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt
  • Wat het kost om meer materiaal uit grofvuil te halen voor hergebruik

Hoe werkt het onderzoek?

Om alle afvalstromen goed in kaart te brengen, weegt Hoftijzer de producten en materialen, registreert ze en fotografeert ze als dat nodig is. Zo wordt bepaald wat en hoeveel daarvan opnieuw te gebruiken zou zijn.

Meer info

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met de firma Hoftijzer Lochem. Contactpersoon is Ronald Colenbrander. Hij is bereikbaar via 06–53 32 10 05 of ronald@hoftijzerlochem.nl.

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws