06 oktober 2020 Lees de volledige inzendingen en bekijk meer foto's

Lees de volledige inzendingen en bekijk meer foto's

September/oktober 2020 - Op deze pagina leest u het volledige verhaal van de families Geerlink en Goorman. Ook vindt u hier de historische gebiedskaart en kun u foto's downloaden van beide Gorsselse zomereiken.

De oude zomereiken aan de Gorsselse Molenweg en de Hoefslag
  • In de rubriek in de Berkelbode vertelde mevrouw Mieke Geerlink-van der Gang over de zomereik op de grens van haar landschapstuin.
  • Meneer Hans Geerlink deelde namens het echtpaar Goorman het verhaal over de eeuwenoude zomereik aan de Molenweg.

Hieronder de volledige verhalen, meer foto's vindt u onderaan de pagina. 

Mevrouw Mieke Geerlink-van der Gang:


Oude zomereik aan de oostkant van Gorssel
"Onze landschapstuin aan de Hoefslag in Gorssel wordt regelmatig opengesteld voor publiek. De tuin ligt aan de rand van het dorp, verscholen achter de bebouwing, en wordt omzoomd door oude bomen. De tuinaanleg vormt een overgang naar de achterliggende weilanden aan de rand van het dorp en het buitengebied van landgoed Amelte.
Een van die oude bomen is een eerbiedwaardige zomereik, van misschien wel 125 jaar oud. Eigenlijk – en dat vertel ik ook altijd aan onze tuinbezoekers – staat de eik op gemeentegrond. Die grond bestaat uit de ‘paardenweitjes’ langs de Kamperweg, tussen die weg en de huizen aan de Hoefslag. Ooit zal de boom geplant zijn als markering van een perceelgrens. Of hij is er spontaan gekomen, wie zal het zeggen. De eik strekt zijn majestueuze takken voor een heel grootdeel over onze tuin uit en wij kijken vanuit ons huis uit op zijn mooie kroon.

Eerdere bewoners van ons huis hadden hem ‘ingepakt’ met taxus, maar dat vonden wij niet bij hem passen. Nu staat hij weer vrij, zoals het hoort, en kijken we onder zijn takken door naar de omliggende weides. In zijn buurt staat een kunstwerk van cortenstaal. In de herfst laat de namiddagzon het kunstwerk rossig opgloeien en dat vormt een prachtig geheel met de herfstkleuren van onze eik. Ja, wij noemen hem ‘onze’ eik. Onze eik, die we iedere morgen weer als het ware begroeten, ons ‘ijkpunt’."
 

Hans Geerlink, namens de heer Goorman:


Eeuwenoude eik aan de Molenweg
"Gorssel heeft heel wat markante bomen. Een bijzondere boom die echt niet mag ontbreken is de zomereik aan de Molenweg 14 in Gorssel. De boom is bekend bij het Landelijk register Monumentale bomen. Deze boom staat op het terrein van de heer en mevrouw Goorman. Zij hebben mij gevraagd de boom bij uw actie aan te melden. ‘Het weitje van Goorman’ nabij het Openluchttheater is in heel Gorssel bekend. Vaak lopen er Lakenvelders te grazen. Met die koeien op de voorgrond en de oude waterdijk met veel bomen op de achtergrond is het ‘een plaatje’.

 

 


Op de waterdijk staat een indrukwekkende oude zomereik. De heer Goorman vertelde dat men (uit overlevering van de familie die al heel lang op deze plek woont) zegt dat de eik zo’n 250 jaar oud is. En die schatting zou best eens kunnen kloppen. In het jaar 1784 is Gorssel (en wijde omgeving) getroffen door overstromingen van vooral de IJssel. Het heeft er toen toe geleid dat er nieuwe waterdijken zijn aangelegd, onder andere vanaf het gebied ten zuiden van waar de Dommerbeek in de IJssel stroomt. Die waterdijk liep in zuidoostelijke richting naar Gorssel en kwam ook achter de Molenweg te liggen. Zie bijgaande kaart die de situatie uit 1843 weergeeft. Delen van de waterdijk zijn rondom het gebied van het Openluchttheater nog steeds intact, inclusief een slinger in de dijk die na een latere doorbraak om een kolk heen is gelegd. Achter de Molenweg, dus ook bij de familie Goorman ligt de waterdijk nog steeds op zijn oorspronkelijke plaats. De zomereik staat op de waterdijk en moet dus van na 1784 zijn. Het vermoeden is dat de eik vlot na de aanleg van de dijk daarop is aangeplant. En dan zou de boom dus inderdaad zo’n 234 jaar oud zijn."

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting (foto's Yke Ruessink) 

 

 
Terug naar Buitengewone Bomen Lochem 

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws