10 juni 2022 Japanse duizendknoop; over melden en verwijderen

Japanse duizendknoop; over melden en verwijderen

De Japanse duizendknoop is een snelgroeiende plant met hele sterke wortels. Deze wortels kunnen schade veroorzaken aan woningen, wegen en bouwwerken. Ze groeien zowel verticaal als horizontaal en komen soms elders weer boven de grond. Daar groeien ze uit tot nieuwe woekeraars.

Hoe wij met u de plant bestrijden

Om omgevingsschade door de Japanse duizendknoop te voorkomen is het belangrijk dat we de plant zo goed mogelijk beheersen en - waar mogelijk - bestrijden. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Wat kunt u doen?

Heeft u de Japanse duizendknoop in uw tuin staan? Wij vragen u vriendelijk deze te verwijderen. Zo voorkomen we dat de plant schade aanricht en eventueel doorgroeit naar andere tuinen of de openbare ruimte. In deze folder leest u hoe u de plant herkent en hoe u deze het beste bestrijdt.

Plantresten Japanse duizendknoop? In de grijze container!

De plant(resten) en/of de grond waarin de plant heeft gestaan gooit u in de grijze container. Dit hoort niet thuis in de groene container of op de composthoop. Zo voorkomen we dat de plant zich opnieuw kan verspreiden.

Melden van duizendknoop of reuzenberkenklauw

Heeft u de Japanse duizendknoop gespot in de Lochemse openbare ruimte? Uw melding is welkom. Binnen de bebouwde kom beheersen we de plant zo intensief mogelijk. Buiten de bebouwde kom brengen we groeilocaties in kaart: informatie die voor de gemeente van belang is bij het bepalen van beleid voor  'plaagsoorten'. We maaien buiten de kom de plant driemaal per jaar terug, de plantdelen worden gescheiden afgevoerd.

Heeft u de reuzenberkenklauw zien staan in de openbare ruimte? Raak de plant niet aan, maar geef uw melding door. We zorgen zo snel en goed mogelijk voor verwijdering. De plant kan vervelende blaren veroorzaken. 

  • De locaties  op deze kaart zijn bij ons bekend: deze hoeft u dus niet opnieuw te melden.
  • Staat de locatie er niet tussen? U  kunt hier  uw melding digitaal doorgeven.
  • Omschrijf daarbij zo goed mogelijk de locatie en stuur - indien mogelijk - een foto van de plant mee.
Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws