19 oktober 2022 Herfstblad? Zo doen we dat!

Herfstblad? Zo doen we dat!

Ook dit jaar zijn binnen de kernen weer bladkorven geplaatst. De korven worden vóór kerst weer verwijderd. Waar dienen ze voor? Waarvoor niet? En wanneer worden de bladkorven geleegd?

Wind, regen en vallend blad: het kleurt de herfst! Deze combinatie kan ook voor gladheid en onveilige situaties zorgen. Straten en stoepen houden we zo goed mogelijk ‘bladschoon’ en veilig. Herfstblad krijgt daarbij een duurzame bestemming in borders of als compost. U kunt een handje helpen. Door blad bij elkaar te vegen, naar een korf  te brengen én door een oogje in het zeil te houden.

Bladkorf vol? U kunt het melden op de bladkorvenkaart

 • De bladkorven worden geleegd zodra ze vol zijn. Ziet u dat de korf vol is?
  U meldt dit eenvoudig   op de bladkorvenkaart.    
  Is de melding verwerkt? Dan wordt het korfje rood, bij klikken ziet u de status ‘vol’.
 • Onze logistieke afdeling zorgt ervoor dat de korven zo spoedig mogelijk geleegd worden.
 • De bladkorven zijn alleen bestemd voor blad. Constateert u oneigenlijk gebruik of schade? Ook dan horen we graag van u via een   melding.  

Waar staan de bladkorven?

 • De bladkorven hebben een vaste plek. Deze plek wordt met de gemeente jaarlijks vastgesteld. Daarbij wordt gekeken naar bijvoorbeeld het gebruik van de korven en de plek van gemeentebomen.  
 • Op de  bladkorvenkaart vindt u alle bladkorven. De korven worden geleegd ‘op afroep’ en  tussendoor niet verplaatst. In de week voor kerst halen we de bladkorven weer op. 

Blad is nuttig!

Het blad in de korven wordt na compostering gebruikt als een duurzame grondverbeteraar. Ook gebruiken we het als extra beschermlaag voor wortels in de winter. Het zorgt voor een veilige en comfortabele verblijfplaats voor insecten en kleine dieren.  Hergebruik kan als het blad ‘schoon’ is en dus niet vermengd wordt met takken of ander (groen)afval. Zo sluiten we samen de kringloop.

Ook blad uit de openbare ruimte wordt duurzaam gebruikt. Heeft u zelf veel blad in de tuin? Gebruik een laagje in de borders om planten en wortels te beschermen én de grond te verbeteren. Ook kunt u bladcompost maken, zelfs als u een kleine tuin heeft. Kijk  hier   hvoor het stappenplan.

Blad ruimen... waarom eigenlijk? 

De combinatie wind, regen en herfstblad kan op wegen, stoepen en paden voor onveilige situaties zorgen. Blad heeft een belangrijke functie: het dient als beschermlaagje voor planten en wortels en als natuurlijke bodemverbeteraar. Daarom wordt geruimd blad altijd hergebruikt.

Recycleplein

Blad mag ook in uw groene container. Wist u bovendien dat u ieder jaar 500 kg groenafval kosteloos naar het Recycleplein kunt brengen? Vergeet daarbij uw milieupas niet. Hier vindt u de openingstijden

Waarom zetten we bladblazers in? 

 • De veegmachine gaat in het najaar vaker op pad om straten schoon en bladvrij te maken. De combinatie blad en vocht kan voor onveilige situaties zorgen. Ter ondersteuning van de veegmachine zetten we bladblazers in.‚Äč Bijvoorbeeld op plekken die de veegmachine niet kan bereiken. 
 • Waarom geen bladhark?
  Met alleen een hark krijgen we het blad in een grote gemeente als Lochem niet van de straten en stoepen.
 • Is er stiller of duurzamer gereedschap?
  Tijdens de bladcampagne werkt het Buitenruimte-team in een groot gebied. Onze bladblazers zijn zo stil mogelijk. Accu-aangedreven bladblazers met voldoende capaciteit zijn de toekomst. Ze moeten ook voldoen aan Arbo-eisen zoals draagbaarheid in gewicht. De bestaande accu-aangedreven bladblazers hebben onvoldoende kracht om de enorme hoeveelheden blad effectief te verplaatsen
 • Wat doen jullie met het blad?
  Blad krijgt vaak een plek in de borders, als beschermlaagje voor wortels en schuilplaats voor kleine zoogdieren en insecten. Ook wordt blad verwerkt tot compost, een duurzame bodemverbeteraar. 
Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws