26 oktober 2021 Groene container in wintermaanden minder vaak aan de weg

Groene container in wintermaanden minder vaak aan de weg

De groene container wordt vanaf nu in de winterperiode een keer in de 4 weken geleegd. Omdat er ’s winters weinig gebruik wordt gemaakt van de groene containers, is het efficiënter om minder vaak in te zamelen. U vindt uw inzameldagen op de digitale afvalkalender of in de app van Circulus-Berkel.

In de groene container doet u uw groente, fruit- en tuinafval. Voortaan worden de groene containers in heel de gemeente Lochem in de winterperiode (december tot en met maart) eenmaal per 4 weken geleegd. U vindt uw inzameldagen op de digitale afvalkalender en app van Circulus-Berkel.

Buitengebied

In grote delen van het buitengebied worden de groene containers geleegd na aanmelding. Let op, ook bij deze adressen gaat de inzameling van gft van december tot en met maart naar eenmaal in de vier weken. Voor deze inzamelingen melden de gebruikers zich vooraf aan, waarna een efficiënte route wordt gemaakt en gereden.

Weinig containers

De winterregeling voor de groene container is onderdeel van het nieuwe afval- en grondstoffenplan van de gemeente Lochem. In de winter staan er weinig groene containers aan de weg. Minder vaak inzamelen is daarom efficiënter en kostenbesparend.

Vraag en antwoord winterregeling Lochem

 

Waarom wordt de groene container minder vaak geleegd in de winter?

De ervaring leert dat er in de winter veel minder groene containers aan de weg staan. Mensen hebben vooral minder tuinafval (klein snoeiafval, blad en gras) en slaan inzameldagen over. Binnen de kernen moeten de wagens van Circulus-Berkel wel de hele route rijden, terwijl er weinig containers aan de weg staan. Om efficiëntere routes te rijden en kosten te besparen heeft de gemeenteraad besloten dat er in de winter minder vaak wordt ingezameld.

Vraag: Wanneer gaat de winterregeling gft in?

Rond 1 december. Niet voor iedereen gaat de vierwekelijkse inzameling op hetzelfde moment in: de inzameldata verschillen per wijk of kern. Het duurt tot en met eind maart. De inzameldata voor uw adres vindt u op de digitale afvalkalender en de app van Circulus-Berkel.

Geldt de winterregeling gft ook in het buitengebied (inzamelen op aanmelding)?

Ja, in het buitengebied kan de groene container ook van december tot en met maart eenmaal per vier weken aan de weg worden gezet. Let op, dit is ook in de winter op aanmelding. Dus vooraf aanmelden blijft nodig. Aanmelden kan hier.

Waar vind ik mijn inzameldagen van de groene container?

Op de digitale afvalkalender en de app van Circulus-Berkel.

Ik kom niet uit met mijn gft als het eenmaal per vier weken wordt opgehaald in de winter. Wat kan ik doen?

Wie snoeiafval kwijt wil, kan tot 500 kilo per jaar gratis wegbrengen naar de Recyclepleinen in Lochem, Zutphen en Deventer. Op uw milieupas wordt hiervoor jaarlijks een saldo bijgeschreven. Het tegoed is één jaar geldig. Is uw tegoed op? Dan kunt u meer snoeiafval tegen betaling wegbrengen. Vergeet niet uw milieupas mee te nemen naar het Recycleplein!

U kunt bij Circulus-Berkel ook een extra groene container (140 liter) aanvragen. Deze wordt gratis thuisbezorgd. Per keer dat u deze laat legen, betaalt u het normale tarief van € 2,50. Per adres kunnen maximaal drie groene containers in gebruik zijn. Container aanvragen? Neem dan contact met ons op.


Nieuw beleidsplan

De gemeenteraad stelde eind 2020 het nieuwe afval- en grondstoffenbeleid vast. Goede afvalscheiding en het verminderen van het milieubelastende restafval blijven speerpunten. Maar ook op de kosten wordt scherp gelet. Daarom werd besloten een winterregeling voor de groene container in te stellen.

Andere maatregelen zijn onder meer:

  • Inzameling van restafval in het buitengebied (inzamelen op maat) naar eenmaal per 4 weken per 1 mei 2021
  • Stopzetten van de BEST-tas per 1 mei 2021
  • Vervanging van de chemokar (voor klein chemisch afval) door een innamepunt op het Recycleplein aan de Aalsvoort 117 in Lochem

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws