Opruimactie vuurwerkresten 2023
Epe/Vaassen - Begin het nieuwe jaar opgeruimd en lever op maandag 2 januari vuurwerkafval in. U kunt tussen 14.00 en 16.00 uur zakken met vuurwerkresten wegbrengen naar verschillende inleverpunten. Elke zak levert € 0.50 op. De actie is bedoeld voor inwoners van Vaassen, Epe, Oene en Emst.
Door mee te doen aan deze actie draagt u bij aan een schone buurt én wordt u voor uw inzet beloond. Bovendien voorkomen we zo vuurwerkslachtoffers. Het is de vierde keer dat de gemeente deze actie organiseert in samenwerking met Axent Groen en Circulus.
Waar inleveren?
U kunt op maandag 2 januari van 14.00 – 16.00 op de volgende adressen terecht met uw zakken vuurwerkresten.
- Vaassen: Marktplein, Torenstraat 29 (Dekamarkt)
- Epe: Voormalige gemeentewerf, Kweekweg 7
- Oene: Kulthurhus Oene, Dorpsstraat 14-16
- Emst: Parkeerplaats Spar, Vaassenseweg 12
Aandacht voor veiligheid!
Elk jaar weer gebeuren er ongelukken met vuurwerk. Jongeren zijn de grootste risicogroep. Vooral hoofd en handen worden vaak getroffen. Dat gebeurt vaak tijdens het afsteken, maar ook daarna kunnen ongelukken gebeuren.
Tip: steek 'weigeraars' nooit aan!
Belangrijkste tip is om ‘weigeraars’ (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan te steken: de lont kan al zover zijn opgebrand dat het vuurwerk bij een hernieuwde poging direct explodeert.
Vuurwerk kan het beste onschadelijk worden gemaakt door het in water te dompelen of er een emmer water overheen te gooien.
Wat gebeurt er met vuurwerkafval?
De resten van vuurwerk bevatten - naast karton en papier - onverbrande zware metalen. Het is daarom belangrijk dat het afval snel wordt opgeruimd. Zo kan het niet wegspoelen naar de bodem en het oppervlaktewater. De ingezamelde vuurwerkresten worden verbrand.
Vuurwerk: slecht voor het milieu
Vuurwerk afsteken zorgt voor fijnstof in de lucht en zware metalen in bodem en water. De eerste twee uur van het nieuwe jaar is de concentratie fijnstof ongeveer 40 keer hoger dan normaal. Dat is schadelijk voor de gezondheid, vooral voor mensen met een zwakke gezondheid of longziekte. Naast luchtvervuiling zorgt vuurwerk ook voor bodem- en watervervuiling. Deels door het neerdalende fijnstof, deels door onverbrande vuurwerkresten, die veel zware metalen bevatten zoals barium, antimoon, strontium en koper. (Bron: Milieu Centraal).