11 oktober 2024 Adopteer een bak

Adopteer een bak

Voel je je verantwoordelijk voor het schoonhouden van de omgeving waar de adoptiebak staat? En wil je bijdragen aan de leefbaarheid van de buurt? Dan kun jij een afvalbak ‘adopteren’. Meld je aan en doe mee!

 

Afvalbak erbij, afvalbak weg, adopteer een bak, hoe zit dat nou?

Afvalbakken horen erbij. Daarmee wordt voorkomen dat zwerfafval in de openbare ruimte terecht komt. De meeste afvalbakken zijn dan ook te vinden op plekken waar zwerfafval voorkomt. Zoals bijvoorbeeld in winkelgebieden, bij bankjes. Staat daar geen bak? Dan is de kans groot dat het afval op straat of in het groen terecht komt.

Op sommige plekken is het niet nodig om een afvalbak te hebben. Dan mag je verwachten dat bewoners hun eigen afval bij zich houden en later wegdoen. Of dat bedrijven/horeca zelf een bak hebben voor het afval. Deze laatste zijn verplicht om al het afval binnen 25 meter van hun onderneming op te ruimen. De plaatsing van een afvalbak kost geld. Daarnaast zijn er kosten voor het regelmatig legen en uiteraard het onderhoud. Er gaat ook wel eens een bak kapot.

Eind vorig jaar heeft de gemeente Epe in beeld gebracht op welke plekken afvalbakken het beste kunnen staan en waar niet. Inwoners hebben hierover meegedacht. Hiervoor zijn criteria gemaakt. Zo kan de gemeente goed beoordelen op welke plek wel en op welke plek geen afvalbakken hoeven te staan.

Dit zijn de criteria; waar wel of niet een afvalbak?

Plaatsen waar in ieder geval afvalbakken moeten staan:

  • Bij een bankje/rustpunt buiten bebouwde kom
  • Bij een recreatieve voorziening of in park
  • Bij een speelgelegenheid (incl. hangplekken/ trapveldjes)
  • Langs hondenloslaatroute/-uitlaatroutes
  • In kernwinkelgebied binnenstad

Plaatsen waar geen afvalbakken moeten staan:

  • Bij een in- en uitgang (bezoekers)parkeerplaats
  • Naast eetgelegenheid
  • In een woonwijk
  • Langs een fietspad

Hierbij is ook gekeken naar huisafval dat in zakken in de afvalbakken wordt gedumpt. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Dit worden ook wel de ‘dumpbakken’ genoemd.

Waarom geen afvalbak?

Bij de criteria is uitgegaan van een aantal voorwaarden om op bepaalde locaties juist geen afvalbakken te plaatsen:

  • Mensen kunnen hun afval zelf meenemen (stimuleren)
  • Bedrijven/eetgelegenheden horen zelf een afvalbak te plaatsen (stimuleren en efficiency)
  • Er wordt weinig gebruik van gemaakt
  • Het onderhoud vraagt te veel werk (efficiency)
  • Bij nieuwbouw of herinrichting in woonwijken worden geen afvalbakken geplaatst, tenzij hier behoefte aan is en bewoners de afvalbak willen adopteren

De aanwezigheid van zwerfafval wordt vaak geassocieerd met de afwezigheid van een afvalbak. Dit verband is er niet altijd. Met name in situaties waar weinig bezoekers komen blijkt dat er juist vaak meer zwerfafval is als er wel een afvalbak is. Dit komt doordat er afval uit de bak valt of door vogels of andere dieren uit de bak wordt getrokken, doordat mensen het ernaast gooien of doordat het niet op tijd wordt geleegd.

Uit landelijke proeven blijkt dat het weghalen van afvalbakken op niet intensief bezochte plekken eerder leidt tot minder zwerfafval dan tot meer zwerfafval.

Aanpak

In de gemeente Epe staan ongeveer 350 afvalbakken. Dit is vergelijkbaar met andere gemeenten die net zo groot zijn als onze gemeente. De meeste daarvan staan op de goede plek. Bijvoorbeeld bij bankjes of bij een speeltuin. Een aantal staan niet op de goede plek, zoals bij parkeerplaatsen. Deze worden verplaatst naar plekken die wel voldoen aan de criteria, zoals hierboven beschreven. Het betekent niet dat er minder afvalbakken komen. Nee, deze worden verplaatst naar plekken die voldoen aan de criteria. Zo houden we het totaal van  350 gelijk.

Het uiteindelijke doel van de afvalbakken is dat de omgeving schoon is. Hier is iedereen natuurlijk zelf voor verantwoordelijk. Afvalbakken op de juiste plek helpen daarbij. Ook is het belangrijk dat de bakken goed vindbaar zijn. En dat het makkelijk is om afval in de bak te gooien. Door de mogelijkheid te geven om een bak te adopteren kunnen inwoners zelf bijdragen aan een schone omgeving.

Adopteer een bak!

Circulus beheert de afvalbakken voor de gemeente Epe. Samen met de gemeente is de actie ‘adopteer een bak’ opgezet. Dat betekent dat inwoners afvalbakken kunnen ‘adopteren’ die niet meer op de goede plek staan, maar wel graag op die plek willen behouden. De bak blijft van de gemeente, het beheer ligt bij de inwoner die de afvalbak adopteert. De komende tijd hebben inwoners de gelegenheid om een bak te ‘adopteren’.

Afvalbakken die niet op de goede plek staan, krijgen eerst enkele weken een aankondigingssticker ‘Help ik ga weg!’. Op de sticker staat hoe in contact komen met het Vlinderhuis om de bak te adopteren. Als er na een paar weken blijkt dat niemand de bak wil adopteren, dan wordt de bak verplaatst.

Inwoners die een afvalbak op de huidige plek willen behouden, kunnen deze adopteren. Dan komt er een andere sticker op: ‘Ik mag blijven!’. De afvalbakbaas (adoptant) wordt dan verantwoordelijk voor de gekozen afvalbak. Er worden afspraken gemaakt met de gemeente over het afvoeren van het afval en de verzorging van de omgeving. De afvalbakbaas is ‘gevoelseigenaar’ en beheerder van de geadopteerde bak. De gemeente blijft eigenaar.

Wat zijn de spelregels

Als afvalbakbaas ben je verantwoordelijk voor:

  • Het ledigen en reinigen van de afvalbak.
  • Het opruimen van zwerfvuil in de omgeving.
  • De sleutel om de afvalbak te kunnen ledigen.
  • De afvalbakbaas (adoptant) beschikt over een 'participatiecontainer' om het opgehaalde afval uit de geadopteerde afvalbak gratis af te voeren, of een 'participatiepasje' om het afval uit de geadopteerde afvalbak gratis naar een ondergrondse container te brengen.
  • Het melden bij het gemeentelijk meldpunt van beschadiging of defect aan de afvalbak, de gemeente is verantwoordelijk voor (ver)plaatsen en onderhoud.
  • Het melden van gedumpt grofvuil in de omgeving van de afvalbak.
  • Het zorgen voor tijdige vervanging bij bijvoorbeeld vakantie.

De afvalbak wordt alsnog verwijderd als blijkt dat:

  • De bak wordt gebruikt voor het dumpen van huishoudelijk afval.
  • De omgeving van de bak is vervuild door zwerfafval.
  • Het participatiepasje of de participatiecontainer misbruikt wordt om huishoudelijk afval weg te brengen.
Kort samengevat: hoe herken je een Adoptiebak?

De Afvalbak die je mag adopteren heken je aan de sticker:

De afvalbak die al een afvalbakbaas heeft herken je aan deze sticker:

Beide stickers hebben het logo van gemeente Epe en van Circulus.

Wil je ook afvalbakbaas worden? Meld je aan!
 

Om je aan te melden neem je contact op met René Blok van het Vlinderhuis:

Voor alle andere vragen, neem contact op met ons KlantContactCentrum

Planning

November 2024: 14 dumpbakken (met huishoudelijk afval) hebben de sticker ‘Help, ik ga weg’ gekregen. In december worden deze bakken verplaatst of ze blijven staan omdat ze geadopteerd zijn. Dan hebben ze de sticker ‘ik mag blijven’.

Daarna volgen de andere bakken die niet goed staan. Bijvoorbeeld langs fietspaden, in woonwijken, naast eetgelegenheden en bij parkeerplaatsen. Ook deze krijgen eerst de mogelijkheid om geadopteerd te worden. Degenen die niet worden geadopteerd worden vervolgens  verplaatst naar een plek die wel voldoet aan de criteria.

Per keer worden er 10 tot 15 afvalbakken bestickerd. Daarna, de bak die niet is geadopteerd, wordt verplaatst.

Het is de bedoeling dat alle bakken eind 2025 op de goede plek staan of geadopteerd zijn door inwoners.

 

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws