23 november 2019 PMD apart ingezameld in de binnenstad van Deventer

PMD apart ingezameld in de binnenstad van Deventer

Schone binnenstad - kinderspel!

De Deventer binnenstad is voorzien van 56 nieuwe afvalbakken. Op 28 strategische plekken in het centrum kunnen bezoekers en inwoners het restafval en PMD gescheiden weggooien. Deventer wil zo een schonere binnenstad realiseren en hergebruik van grondstoffen bevorderen.

Leerlingen van groep 6 van de Deventer Leerschool mochten op donderdagmiddag 21 november de bakken met een afvalspel feestelijk in gebruik nemen!

 

Groep 6 van de Deventer Leerschool meldde zich stipt om 13.00 uur in de raadszaal van het Deventer Stadhuis. Daar kregen ze een les over het scheiden van afval. Uit de reacties van de leerlingen bleek dat ze goed op de hoogte zijn van de voordelen van het scheiden van afval: het is beter voor het milieu, het is duurzaam, hergebruik is goed voor de aarde en je afval netjes weggooien zorgt voor minder zwerfafval. De meeste leerlingen vinden het ook de gewoonste zaak van de wereld om thuis én op school (De Deventer Leerschool doet mee met CleanWise) hun afval te scheiden en willen dat op straat ook graag doen.

Afval-hinkel-estafette

Na de les mochten ze allemaal naar buiten, het Grote Kerkhof op. Daar mochten ze in drie groepen (Rood, Oranje en Groen) een afval-hinkel-estafette doen, na een gepaste warming-up om de spieren los te maken. Met een stuk afval in de hand zo snel mogelijk naar de afvalbak rennen, daar een stukje hinkelen en vervolgens het afval in de juiste bak doen. De groep die het snelste was én de minste fouten maakte, zou de winnaar zijn.

Onder toeziend ook van medewerkers van de gemeente Deventer, Het Deventer GroenBedrijf, Cambio/Circulus-Berkel, de Deventer Schoon Familie én wethouder Carlo Verhaar lieten de leerlingen zich van hun fanatiekste kant zien!

Docent Sjoerd-Jan Visser bekijkt het spektakel van de zijlijn. ‘Wat een leuke opzet’, constateert hij. ‘We scheiden op school het afval en we hebben voorafgaand aan dit project in de les ook weer even wat extra aandacht besteed aan het belang van afval scheiden. De leerlingen zijn dus goed voorbereid.’

En de winnaar is…

Ondanks het feit dat de leerlingen goed op de hoogte zijn van wat er in de PMD-bak en wat in de restafvalbak moet, lukte het geen van de drie groepen om het helemaal foutloos te doen. Allemaal maakten ze één of meer foutjes. De uiteindelijk winnaar was groep Rood. Maar zoals wethouder Verhaar het verwoordde: ‘Ik ben hartstikke trots op jullie allemaal, want jullie laten zien dat jullie heel goed weten hoe je afval moet scheiden en dat je dat ook doet. De inwoners van Deventer zijn heel erg goed in het scheiden van afval, we horen bij de beste van het land. Met deze nieuwe bakken kan het nog beter!’

Alle leerlingen kregen een medaille van de Deventer Schoon Familie en voor groep Rood was er een mooie cheque van spelletjeswinkel Koning Willem. Wij denken zomaar dat heel groep 6 daar wel van mag meegenieten…

 

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws