21 april 2021 03/2021 UpTex project van start

03/2021 UpTex project van start

Studenten van Aventus en Saxion verkennen in de eerste helft van 2021 samen met het naaiatelier van de Techniekfabriek de mogelijkheden om producten te ontwikkelen van textiel dat nu in de verbrandingsovens verdwijnt vanwege een naadje dat los zit, een missende knoop of een scheur. 

 Hoe verlengen we de levensduur van 2ehands textiel?

 

In Deventer is een bijzonder samenwerkingproject van start gegaan onder de naam UpTex Deventer. In dat project zijn acht partijen verenigd die samen gaan onderzoeken hoe niet-herdraagbaar textiel - dat nu als restafval wordt verbrand - toch ingezet kan worden voor nieuwe producten waarvoor ook een markt is. 

Voorbereidingen achter de schermen

Nadat de acht partijen achter de schermen de nodige afspraken hebben gemaakt over planning en werkwijze, is de eerste fase gestart van het project. Daarin verkennen studenten de mogelijkheden van dit textiel. 

Rondleidingen: 'interessant!

Zo bracht een groep studenten een bezoek aan het sorteercentrum van Leger des Heils/Reshare, de Techniekfabriek en de Fietsenwerkplaats. De rondleidingen waren 'uitgebreid en heel interessant',  schrijven ze in hun verslag. Tijdens de excursie aan het naaiatelier van de Techniekfabriek bespraken zij ook al met werkbegeleider Annet Verhoeven de eerste ideeën voor mogelijke producten. Ook een bezoek aan De Fietsenwerkplaats van Cambio stond op het programma. De groep was vooral geïnteresseerd in restmaterialen van de fietsenwerkplaats, die mogelijk met textielmateriaal te integreren zou zijn in een nieuw product. 

Project in een notendop

Een hoogwaardige verwerking en hergebruik van textiel is één van de manieren om bij te dragen aan de circulaire economie. In het leer- en samenwerkingsproject UpTex koppelen we onderzoek naar recycling van niet-herdraagbaar textiel aan onderwijs en sociaal werk. 

Lees meer over dit project

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws