Onkruidbeheersing op verhardingen

Als in het vroege voorjaar de temperaturen stijgen en alles langzaam groen kleurt schiet ook het onkruid uit de grond. Circulus-Berkel start daarom al vroeg in het jaar met het duurzaam bestrijden van onkruid of beter 'onkruidbeheersing'.

De medewerkers van Circulus-Berkel verwijderen (in opdracht van de gemeente) het onkruid in straten en pleinen (op de verharding) op een milieuvriendelijke manier. Ze doen dat onder andere:

  • Met een onkruidborstelmachine (voor de goten)
  • Door te schoffelen
  • Met de hand het onkruid verwijderen (als het gaat om lange stukken die dicht bij obstakels staan)
  • Met de bosmaaier
  • Preventief; door in alle straten een aantal keren per jaar met de veegmachine te vegen.

Elke wijk in Deventer komt één keer per jaar aan de beurt (tijdens het onkruidseizoen). Daarbij wordt in eerste instantie het onkruid op de doorgaande wegen, rotondes, belangrijke kruispunten e.d. aangepakt. Is er nog tijd over, dan wordt ook op andere plekken in de wijk onkruid verwijderd. Op stoepen (tot twee meter van de gevel) wordt geen onkruid verwijderd: dat is de verantwoordelijkheid van de eigenaar/huurder van het pand waaraan de stoep grenst.

Helpt u mee?

Gif mag - gelukkig - niet meer gebruikt worden.  Dat is immers buitengewoon slecht voor mens en dier. Duurzame onkruidbeheersing betekent wel dat onkruid sneller terugkomt. 
Daarom vraagt de Deventer Schoon Familie u om een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Door - als de medewerkers in uw buurt aan de slag gaan - uw auto op een andere plek te parkeren. De Deventer Schoonfamilie zoekt bewoners die daarbij willen helpen door kort voor een actie hun buurtbewoners te waarschuwen. 
  • Door – als u toch in de tuin, op het terras of in de buurt van uw flat bezig bent – ook even de stoep of een stuk van uw straat mee te nemen.
  • U kunt ook (een deel van) uw straat adopteren en er - samen met andere bewoners voor zorgen dat daar het onkruid tijdig wordt verwijderd. De Deventer Schoon Familie helpt u daar graag bij!

 

 Auto's aan de kant 

Om het onkruid zo goed mogelijk te kunnen verwijderen is het fijn als de medewerkers overal goed bij kunnen. Geparkeerde auto’s vormen daarbij een belangrijk obstakel. Maar daar kunnen we samen iets aan doen!
Helpt u mee?

 Adopteer uw straat 

Wilt u regelmatig onkruid verwijderen in uw buurt? Adopteer dan (een deel van) uw straat (in de buurt van uw huis). U bepaalt zelf hoe groot dat stuk straat is.

 (Groene) tips 

Er zijn verschillende manieren om onkruid op een milieuvriendelijke manier te verwijderen. De Deventer Schoon Familie) zet er een aantal voor u op een rijtje.

Was deze informatie nuttig?

Heeft u tips om het beter te maken?

Bedankt voor uw feedback.