01 december 2021 Ger Hondman; onbetaalbare vrijwilliger

Ger Hondman; onbetaalbare vrijwilliger

Hij werkt al meer dan veertien jaar bij Circulus-Berkel. Ooit begonnen bij Cambio, omdat hij een tegenprestatie moet leveren voor de uitkering die hij van de gemeente Deventer krijgt. Als die verplichting er af gaat, blijft hij. Als vrijwilliger. Want werken met de BuitenRuimte-collega’s biedt hem structuur, stabiliteit en natuurlijk gezelligheid, en dat wil hij nog lang niet missen.
Inmiddels heeft Ger Hondman de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar ophouden? Dat zit er wat Ger betreft nog lang niet in!

Op zijn dertiende gaat Ger aan het werk in de bouw. Dat levert dusdanige rugklachten op dat hij dat zware werk niet meer kan doen. Hij gaat aan de slag als internationaal vrachtwagenchauffeur.
Hij trouwt en krijgt twee zoons. Het leven verloopt met ups en downs in het verre zuiden en uiteindelijk komt Ger terecht in Deventer, waar nog familie van hem woont. Een betaalde baan zit er dan niet meer in, maar bij Cambio krijgt hij de kans om 20 uur in de week te werken en via een traject terug te keren naar de reguliere arbeidsmarkt. Uiteindelijk blijkt dat in zijn geval te hoog gegrepen. Maar hele dagen thuis zitten is eigenlijk ook geen optie. Daarom regelt zijn activeringscoach dat hij mag blijven als vrijwilliger. Zo blijft er stabiliteit en structuur in zijn leven en wordt voorkomen dat Ger in de problemen komt.

Waardevolle vrijwilliger

Een halve dag werken is voor Ger genoeg. Hij zou wel meer willen, maar dat kan hij niet meer aan. Toch is hij is nooit te beroerd om ook in de weekenden een handje te helpen als er veel te doen is.
Al een jaar of acht werkt hij vooral samen met Peter Langenberg. ‘Niks is hem te gek’, vertelt Peter, meewerkend voorman Buitenruimte. ‘Ger helpt bij het schoonmaken van winkelcentra, de IJsselstrandjes, parkeerplaatsen, het opruimen van illegale stort en het ophalen van koeriertjes. Voor mij is het een heel waardevolle collega om erbij te hebben. Want ook al is hij vrijwilliger, ik zie hem echt als een collega. Altijd vrolijk, en altijd bereid om nog iets extra’s te doen als een collega daarom vraagt. We moeten mensen als Ger koesteren bij Circulus-Berkel, ze zijn zo waardevol voor onze organisatie.’

Klein feestje

Omdat Ger dit jaar 67 is geworden willen zijn collega’s hem in het zonnetje zetten. Ze regelen een receptie aan de Westfalenstraat met cadeautjes en mooie toespraken. Maar het hoogtepunt van de dag is de verrassing die Peter voor hem in petto heeft. Ger is een enorme Scania-fan; Peter regelt voor hem een ritje in een Scania V8. Ger kan er nog ontroerd van raken. ‘Dat deed me echt wat hoor’, zegt hij. ‘Ze hebben er mooie foto’s van gemaakt en die zijn heel belangrijk voor me!’

Stoppen?

Aan stoppen moet Ger nog lang niet denken. ‘Ik had zelf ook niet gedacht, dat ik hier zo lang zou blijven hoor’, lacht Ger, met de voor hem nog steeds kenmerkende Limburgse tongval. ‘Maar ik heb het hier enorm naar mij zin, ik vind alles wat ik doe leuk en heb er heel veel lol in. Ik moet er niet aan denken dat ik hele dagen thuis moet zitten. Dan weet ik echt niet wat ik moet doen. Voor ik het weet, neem ik dan toch weer een biertje te veel en dat wil ik niet! Nee hoor, zo lang ik het kan, blijf ik hier komen!’

Ga terug

Nieuwsberichten Cambio

Deventer Innovatieprijs - meld je aan! Deventer Innovatieprijs - meld je aan! Lees hier verder Corona en onze dienstverlening; houd afstand, dus óók op onze Recyclepleinen Corona en onze dienstverlening; houd afstand, dus óók op onze Recyclepleinen Onze diensten en richtlijnen voor bezoekers Lees hier verder Ger Hondman; onbetaalbare vrijwilliger Ger Hondman; onbetaalbare vrijwilliger Hij werkt al meer dan veertien jaar bij Circulus-Berkel. Ooit begonnen bij Cambio, omdat hij een tegenprestatie moet leveren voor de uitkering die hij van de gemeente Deventer krijgt. Als die verplichting er af gaat, blijft hij. Als vrijwilliger. Want werken met de BuitenRuimte-collega’s biedt hem structuur, stabiliteit en natuurlijk gezelligheid, en dat wil hij nog lang niet missen. Inmiddels heeft Ger Hondman de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar ophouden? Dat zit er wat Ger betreft nog lang niet in! Lees hier verder Einde winterdienst gevierd met warme bal gehakt Einde winterdienst gevierd met warme bal gehakt Qua weer lijkt het er nog niet altijd op, maar officieel is de winter afgelopen. Daarmee is er voor dit seizoen ook een eind gekomen aan de Winterdienst bij Circulus-Berkel en Het Groenbedrijf. Er is door de mensen van de Winterdienst hard gewerkt, reden voor de gemeente Deventer om die noeste werkers te trakteren op een lekkere warme bal gehakt. Lees hier verder Duurzame gele fietsen veroveren Heijmans Duurzame gele fietsen veroveren Heijmans Sinds juli 2017 maken de medewerkers van de Fietsenwerkplaats van Circulus-Berkel elk jaar een aantal gele fietsen. Het zijn bedrijfsfietsen voor Heijmans, een beursgenoteerde onderneming die in heel Nederland activiteiten in Vastgoed, Bouw & Techniek en Infra combineert in de werkgebieden Wonen, Werken en Verbinden. Als maker willen zij bijdragen aan het creëren van een gezonde leefomgeving. Het recept dat zij daarbij hanteren is: Verbeteren, Verslimmen en Verduurzamen.  De duurzame fietsen uit Deventer zijn daarop een waardevolle aanvulling. Lees hier verder CambioKeuken kookt voor bewoners Ludgerus CambioKeuken kookt voor bewoners Ludgerus Vijf keer in de week kunnen de bewoners van Woon/zorgcentrum Ludgerus een gezonde, verse maaltijd bestellen bij de overburen van CambioKeuken. De medewerkers van CambioKeuken slagen er in – ook in deze lastige Coronatijden – deze dienstverlening op peil te houden, sterker nog: ze hebben hem zelfs uitgebreid! Lees hier verder
Toon oudere artikelen
Alles onder een dak
09 maart 2020

Alles onder een dak

Afval, grondstoffen, reiniging en groenonderhoud op één centrale plek - Nieuwe locatie officieel geopend - 850 inwoners op de open dag

Japanse duizendknoop in de tuin? Gebruik de grijze container!
26 augustus 2019

Japanse duizendknoop in de tuin? Gebruik de grijze container!

De plant(resten) en/of de grond waarin de Japanse duizendknoop plant heeft gestaan gooit u in de grijze container, of u voert het af naar het Recycleplein. Het afval hoort niet thuis in de groene container of op de composthoop.

Buurtcadeau Oranjefonds voor 0313
18 oktober 2018

Buurtcadeau Oranjefonds voor 0313

Op een warme, zonnige dinsdagmiddag in oktober is het feest bij 0313 Doesburg. Jongerenwerker Pascal Derksen mag een cheque van maar liefst € 3000 in ontvangst nemen als Buurtcadeau van het Oranjefonds. En daar gaan ze heel leuke dingen mee doen!

Schone IJsseloevers; heb jij een goed idee?
08 september 2017

Schone IJsseloevers; heb jij een goed idee?

Heb jij een idee om zwerfafval rondom de IJssel te voorkomen en/of te verwijderen? Meld dat dan aan en win € 5000 om dat idee uit te voeren!

Posters tegen hondenpoep in de Vijfhoek
01 maart 2017

Posters tegen hondenpoep in de Vijfhoek

Hondenpoep; iedereen heeft er een hekel aan. En het mag dan wel verplicht zijn om de poep van je hond op te ruimen, bepaald niet elke hondenbaasje houdt zich daaraan. Leerlingen van Montessorischool De Ontdekking in Deventer kwamen in actie.

Geslaagde opening Techniekfabriek
10 februari 2017

Geslaagde opening Techniekfabriek

De afgelopen maanden is er ingericht, uitgeprobeerd en geëxperimenteerd met het ambachtelijk vervaardigen van mooie, duurzame producten.
Deze middag is het tijd om aan iedereen te laten zien wat de resultaten zijn van al dat harde werken.

Waar u terecht kunt

Openingstijden

Cambio

Westfalenstraat 5
7418dc Deventer

Route berekenen

Maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur

 

Was deze informatie nuttig?

Heeft u tips om het beter te maken?

Bedankt voor uw feedback.