06 augustus 2021 Tips om pmd te scheiden

Tips om pmd te scheiden

Vier keer per jaar staat Circulus-Berkel in het huis-aan-huis-blad met informatie over afval scheiden. U leest u op de pagina groene en afvalvrije tips. Op de zomerpagina vroegen we úw gouden tip om slim om te gaan met pmd. Hoe gaat u om met plastic verpakkingen, metalen verpakkingen als blik en drankpakken? Het leverde een hoop originele en handige tips op, die we graag delen!

Voorkom plastic verpakkingen

Kijk goed naar wat je in huis haalt aan plastic verpakkingen, kregen we van verschillende lezers als tip binnen. Kies voor voedsel en producten zonder onnodige verpakkingen en neem eigen zakjes en tasjes mee naar de winkel of de markt. Of zoals een van de inzenders het zegt: “Wat niet verbruikt wordt, hoeft ook niet gescheiden en verwerkt te worden!” Zo besparen we energie en grondstoffen, dus goede en groene tips!

Bewaar en gebruik opnieuw

Een slimme en creatieve tip: kijk of je het pmd zelf nog kan hergebruiken! Een van de inzenders tipt ons dat hij stevige bakjes en bijvoorbeeld emmertjes van Griekse yoghurt als handige bewaarbakjes gebruikt!

Thuis slim inrichten

Veel inzenders gaven tips om het in huis makkelijk te maken om pmd te scheiden. Het loont de moeite hierover na te denken en te zorgen voor een slimme inrichting in en rond huis. Tips die we kregen: Zet een bak voor pmd binnen handbereik in de keuken. Zet de afvalbak voor restafval een stukje verder weg. Plak stickers op de prullenbak waar het voor is, zodat het niet in de verkeerde bak terecht komt.

Wel of niet afwassen?

De een spoelt bakjes die kunnen gaan stinken even om bij het afwassen omdat ze het hygiënischer vindt. De ander spoelt het juist bewust niet om, om zo waterverbruik te voorkomen. Wie heeft gelijk? Allebei hebben een punt. Pmd moet leeg zijn, afwassen hoeft niet. In de verwerkingsinstallatie wordt het materiaal gereinigd.  Maar vind je het belangrijk dat je zak of bak fris blijft, dan kan je sommige verpakkingen (bijvoorbeeld van vlees of gesneden groenten) even omspoelen. Liefst met een restje water.

Doe het samen en maak het leuk

Maak er een sport van pmd goed te scheiden. Het is beter voor het milieu en je portemonnee. Heb je huisgenoten, doe het dan samen. Betrek je kinderen erbij, vaak zijn ze erg enthousiast! 

Alle inzenders hartelijk dank voor de persoonlijke en handige tips! Onder de inzenders worden 10 speelgoedsets van Zsilt voor op het strand en in de zandbak verloot. Dit speelgoed wordt in Nederland gemaakt van 100% gerecycled pmd. Prijswinnaars krijgen automatisch bericht.

Meer weten over pmd?

Kijk dan eens op onze speciale website over pmd: www.doemeemetpmd.nl

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws