19 januari 2022 Seizoenspagina in de krant

Seizoenspagina in de krant

Deze week staat ‘ie weer in de krant: de pagina van Circulus met informatie en tips. Deze keer is het thema ‘goede voornemens’. Wat kunt u doen om 2022 een beetje meer afvalvrij en groen te maken? En wat doet Circulus eigenlijk zelf op dat gebied?

Waar de grootste winst te halen is?

Ga groente-, fruit- en etensresten (nog beter) scheiden!

Door schillen en etensresten in de groene bak te doen, maakt u een groot verschil. Het wordt dan omgezet in compost en groen gas in plaats van dat het met het restafval wordt verbrand. Maak het u makkelijk met een bakje voor schillen en etensresten op het aanrecht. Lees meer op www.indegftbak.nl

Pmd: op weg naar minder plastic en nog beter hergebruik

Veel plastic verpakkingen, blikjes en drankpakken (samen pmd genoemd) wordt gescheiden ingeleverd.  Mooi! In het pmd zien we nog wel dingen die er niet in thuishoren: zoals verpakkingen met inhoud en plastic dat geen verpakking is. Dit verstoort de recycling. U kunt thuis meehelpen om de kwaliteit verder te verbeteren!

  • Maak de verpakkingen zo leeg mogelijk. Afwassen of omspoelen is niet nodig. Haal van yoghurt- en slagroombekers het aluminium dekseltje eraf en doe dit er los bij. Maak drankpakken plat.
  • Verpakkingen met een metaallaagje, zoals chipszakken of koffiepakken, mogen tegenwoordig ook bij het pmd.
  • Plastic dat geen verpakking is, hoort niet bij het pmd. Denk aan speelgoed, tuinstoelen en afdekzeilen.
  • Onnodig plastic voorkomen is nog beter dan het gescheiden weg te gooien. Neem bij het boodschappen doen eigen tassen en groente- en fruitzakjes mee. Vermijd onnodige verpakkingen. Neem uw eigen herbruikbare beker en waterfles mee.
  • Meer weten? Ga dan naar www.doemeemetpmd.nl

Meer met papier

Kranten, folders, vensterenveloppen, eierdozen en schone pizzadozen… al het papier en karton dat schoon en droog is, kan in de papiercontainer! Wat niet? Nat of vies papier en papier met veel plastic, zoals broodzakken met plastic, koffiebekers, gebruikt keukenpapier en bubbeltjesenveloppen. Verwijder eventuele batterijen uit wenskaarten om brand te voorkomen. Maakt u gebruik van een ondergrondse papiercontainer? Maak dozen dan goed plat door te scheuren of te stampen.

Glas in ‘t bakkie

Lege glazen potjes en flessen zijn 100% en eindeloos recyclebaar. Houd ze daarom apart en breng ze naar de glasbak. Wist u trouwens dat in de glasbak alleen verpakkingsglas mag? Glazen producten (zoals theeglazen, ovenschalen en vazen) en vlakglas (vensterglas, glas van foto- en posterlijsten en spiegelglas) horen niet in de glasbak. Deze glassoorten geven problemen bij recycling, omdat hun smelttemperatuur anders is dan die van verpakkingsglas. Ook passen ze vaak niet in de glasbak. Laat ze daar ook niet achter om scherven en overlast te voorkomen. Glazen producten mogen bij het restafval en vlakglas brengt u naar het Recycleplein. Dank u wel!

Maak 2022 zwerfafvalvrij!

Het is veel mensen een doorn in het oog: zwerfafval op straat. Gooi afval als kauwgom, mondkapjes en tissues in een openbare vuilnisbak of thuis bij het restafval. Op kleine plastic flesjes zit tegenwoordig statiegeld: inleveren bij bijvoorbeeld supermarkt levert u 15 cent op. Buiten roken? Ook peuken horen bij het restafval en niet op straat. Zet eventueel een bakje neer voor peuken als u regelmatig op dezelfde plek rookt. Doe ook eens mee aan een opruimactie in uw buurt of natuurgebied: hulde aan alle vrijwilligers die zich inzetten om zwerfafval op te ruimen!

Groentip voor de tuin

Minder tegels en meer groen in uw tuin of op het balkon: u kunt ook bijdragen aan een groene leefomgeving! Insecten, vogels en kleine zoogdieren hebben het hele jaar gevarieerde begroeiing nodig voor voedsel en bescherming. Wist u dat groen ook helpt tegen verdroging?

 

Wat doet Circulus zelf? Onze goede voornemens!

Circulus-Berkel is in 2014 ontstaan uit een fusie tussen Circulus en Berkel Milieu. Vanaf 2022 gaan we verder onder de naam Circulus. Dat past goed bij waar we voor staan (circulariteit) en is lekker kort en makkelijk te onthouden! Circulus zet zich ook in 2022 in voor een betere leefomgeving. Duurzaam, groen en sociaal. Dit zijn een aantal van onze goede voornemens!

Duurzaam op weg

Circulus heeft 176 wagens voor de inzameling, het vegen van straten en ander werk. We maken ons wagenpark steeds duurzamer. Zo kiezen we voor schonere wagens en brandstof. Inmiddels hebben we 30 elektrische wagens rondrijden. Nieuw zijn twee fluisterstille elektrische zijladers.

Kansen voor iedereen

Circulus heeft sociaal ondernemen hoog in het vaandel staan. We bieden mensen met een kwetsbare positie een kans om (opnieuw) een plekje te veroveren op de arbeidsmarkt. Ook in 2022 zetten we ons hier vol voor in! Ook participatie is een van onze speerpunten.

Leefomgeving vergroenen

Circulus beheert en/of onderhoudt de buitenruimte op veel plekken in de regio. Dat doen we met enthousiasme, kennis en met aandacht voor biodiversiteit. Ook in 2022 dragen we weer bij aan een waardevolle groene omgeving voor mensen en dieren.

Ook op school!

114 scholen in onze regio doen mee aan CleanWise, het educatieprogramma van Circulus. Op de scholen wordt afval gescheiden en de leerlingen krijgen er les over. In 2022 willen we nog meer scholen kennis laten maken met CleanWise. Ook organiseren we toffe nieuwe workshops waarbij de kinderen zelf plastic gaan recyclen!

Lees over wat wij doen in ons jaarverslag!

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws