01 juli 2022 Proef met recycling van opblaasartikelen

Proef met recycling van opblaasartikelen

De zomer is aangebroken. Opblaasbare zwembaden, luchtbedden, strandballen en vrolijke opblaasfiguren zorgen voor veel plezier. Maar wat doe je ermee als ze lek zijn en je ze kwijt wil? Bij Circulus kun je ze nu apart inleveren. Deze opblaasartikelen zijn gemaakt van zacht PVC en kunnen gerecycled worden. Daarom doen we een proef met aparte inzamelbakken op onze Recyclepleinen in Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Zo krijgt jouw opblaasflamingo een tweede leven als tuinslang of slippers!

Door opblaasartikelen apart in te zamelen, kunnen we het PVC waarvan ze gemaakt zijn hergebruiken. Dat spaart CO2-uitstoot en grondstoffen! Nu worden zwembaden of andere opblaasartikelen nog bij het grof vuil of restafval gedaan en in een verbrandingsinstallatie verbrand. Ze raken we grondstoffen kwijt en het is slecht voor het milieu.

Waar kun je terecht?

Op de Recyclepleinen in Apeldoorn, Deventer en Zutphen hoef je opblaasartikelen niet meer bij het grof vuil te doen, maar staan aparte inzamelbakken klaar. Je vindt de bakken voor opblaasartikelen op het betaalde deel.

Wat mag er in de bak?

Alle opblaasartikelen van zacht PVC. Het gaat om alle plastic dingen die je op kan blazen, behalve ballonnen en voetballen. Denk aan opblaasbare zwembaden, strandballen, zwembanden en -bandjes en opblaasfiguren. Luchtbedden mogen ook, behalve als er een velours laag op zit.

Wat gebeurt er met het ingezamelde materiaal?

De bakken gevuld met opblaasartikelen gaan naar Vinylrecycling in Lelystad. Daar wordt het materiaal gecontroleerd en verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten. Er worden bijvoorbeeld tuinslangen, schoenzolen en slippers van gemaakt. Ook wordt er dakbedekking van gemaakt.

Waarom niet bij het PMD?

PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blikjes) en drankpakken. Dit gaat om verpakkingen als lege shampooflessen en plastic zakken van pasta, rijst, brood of koekjes. Opblaasartikelen zijn geen verpakkingen. De recyclinginstallatie waar PMD naartoe gaat, kan geen zwembadjes of luchtbedden verwerken. Het kan zelfs zorgen voor afkeur van PMD en storingen in de installatie. Doe opblaasartikelen daarom niet bij het PMD!

Waarom deze proef?

Circulus zoekt steeds naar goede manieren om zoveel mogelijk her te gebruiken. Hergebruiken van spullen en materialen is beter voor het milieu en levert grondstoffen op voor nieuwe producten. We doen deze proef met gescheiden inzameling en recycling van opblaasartikelen samen met onze gemeenten en samenwerkingspartners AVU en ROVA. Circulus, AVU en ROVA werken samen aan vernieuwende projecten in samenwerkingsverband CirkelWaarde. De proef duurt de hele zomer en wordt na afloop geëvalueerd.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws