25 augustus 2021 Warm welkom voor eerste elektrische veegmachine!

Warm welkom voor eerste elektrische veegmachine!

‘Zo opgeladen, zo opgeveegd’ is de tekst op de elektrische veegwagen die vanaf nu de Apeldoornse binnenstad schoonhoudt. De nieuwe machine doet dat zonder uitstoot en zonder geluidsoverlast. De eSwingo, een compacte elektrische veegwagen, is deze week officieel in gebruik genomen nabij het Stadhuis.

 

Van het Stadhuis naar de 'klimaatstraat' 

Machinist Toon Achterkamp startte zijn veegroute op het Marktplein richting de Markstraat. Voordat de emissievrije wagen deze ‘klimaatstraat’ in kon rijden knipte wethouder Detlev Cziesso samen met onze adjunct-directeur Huub Vervoorn een lint door. Daarmee kreeg de machine een warm welkom in de stad. De wethouder liet weten erg blij te zijn met de verdere elektrificering van het wagenpark, een ontwikkeling die de gemeente ook voor het eigen materieel inzet.  

Schone winkelstraten en schone lucht

De kleine wendbare machine veegt onder meer fietspaden, pleinen en wandelpaden schoon en is een aanwinst voor het werk in de binnenstad. Een schone lucht en een schone omgeving gaan zo hand in hand. “We vinden het belangrijk om de binnenstad schoon te houden om zo het winkelend publiek, ondernemers en bewoners een fraaie omgeving te bieden. Door over te stappen op een elektrisch voertuig, is er minder geluidbelasting en bovendien is het duurzaam, omdat het voertuig emissieloos rijdt”, aldus Michiel Bruins, afdelingshoofd Beheer en Onderhoud van de gemeente.

De gemeente Apeldoorn geeft - met Deventer, Zutphen en Zwolle – vorm aan emissievrije zones die de binnensteden in 2025 schoner moeten maken. Circulus-Berkel bereidt zich voor op de transitie, maar werkt al langere tijd aan een emissievrij wagenpark. Zo zijn er op dit moment 28 elektrische voertuigen in gebruik variërend van e-bikes tot trucks. Binnenkort worden daar volledig elektrische zijladers aan toegevoegd. Het streven is een wagenpark dat in 2030 voor 80 procent elektrisch rijdt.

Optimaal gebruik van energie

Ook de veegwagenmachinisten zijn blij met de eSwingo. Er werd al eerder kennisgemaakt met de wagen en uitgebreid proefgedraaid. Teamleider Arjen Priem: “We monitoren ons energieverbruik goed. Zo maken we optimaal gebruik van de energie. Met enkele uren opladen kan de machine maar liefst negen uur aan de slag”.

Meer weten over het wagenpark van Circulus-Berkel? Neem een kijkje in ons  jaaroverzicht. 

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws