07 februari 2022 Scoor mee met pmd!

Scoor mee met pmd!

Sta je met een verpakking van papier en plastic, een kapot emmertje of een stuk piepschuim bij de prullenbak. Ehh.... waar hoort dat bij? Rest, pmd? Of wat? Herkenbaar? 

Voor veel mensen wel. Daarom houden de gemeente Apeldoorn en Circulus een informatiecampagne om u te helpen bij het (nog) beter scheiden van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (pmd). Met een quiz, praktische tips en meer helpen we u graag aan een topscore!

Scoor mee met pmd, want hoe beter pmd gescheiden wordt, hoe meer we kunnen hergebruiken voor nieuwe verpakkingen en producten! Inwoners van de gemeente Apeldoorn scheiden al veel pmd. 90% van alle huishoudelijke plastic verpakkingen, blikjes en drankpakken wordt apart gehouden en in de oranje bak of verzamelcontainer gedaan.

In het pmd zien we nog wel dingen die er niet in thuishoren: zoals verpakkingen met inhoud en plastic dat geen verpakking is. Dit verstoort de recycling. U kunt thuis meehelpen om de kwaliteit verder te verbeteren!

  • Maak de verpakkingen zo leeg mogelijk. Afwassen of omspoelen is niet nodig. Haal van yoghurt- en slagroombekers het aluminium dekseltje eraf en doe dit er los bij. Maak drankpakken plat.
  • Verpakkingen met een metaallaagje, zoals chipszakken en koffiepakken, mogen tegenwoordig ook bij het pmd.
  • Plastic dat ­geen verpakking ­is, hoort ­niet bij het pmd. Denk aan speelgoed, tuinstoelen en afdekzeilen. Speelgoed kan in de BEST-tas, herbruikbare spullen naar de kringloop, hard kunststof naar het Recycleplein en afdekzeilen bij het restafval.
  • Onnodig plastic voorkomen is nog beter dan het gescheiden weg te gooien. Neem bij het boodschappen doen eigen tassen en groente- en fruitzakjes mee. Vermijd onnodige verpakkingen. Neem uw eigen herbruikbare beker en waterfles mee.

Meer tips

  • Twijfelt u of iets bij het pmd mag? In onze wat-hoort-waar-tool zoekt u het eenvoudig op! Ook in onze app (de oude en de nieuwe!) zit een handige zoekfunctie.
  • Meer weten over pmd? Klik dan hier.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws