26 april 2023 Schapen houden het gras weer kort

Schapen houden het gras weer kort


Wat graast daar langs de stad?

Ze zijn ook dit seizoen weer te vinden rondom Doesburg: de kudde Kempische heideschapen. De ooien van stadsherder Schot houden grassen, kruiden en andere planten op aangewezen locaties kort en vervangen zo het maaiwerk met machines. 

Intensief begrazen

Zeven terug startte Circulus met de gemeente de pilot ‘schapenbegrazing’. Met de proef werd onderzocht of schapenbegrazing op grotere gemeentelijke graspercelen een passende alternatieve maaimethode is. De kudde is inmiddels niet meer weg te denken uit het Doesburgse beeld.

Rijkere graslanden...

De schapen zorgen voor 'drukbegrazing', dat wil zeggen dat de kudde langere tijd op een perceel graast. Zo stimuleren ze de de variatie in bloemen en grassen en dus een rijke begroeiing. 
Productieve grassen krijgen minder kans en nieuwe kruiden krijgen ruimte. De schapen doen hun werk gericht volgens een speciale 'graaskaart'. Graslanden bij woonwijken maaien we machinaal.

... hoe doen ze dat?

De ooien geven de stadsranden een rustgevende aanblik. Maar ze zijn hard aan het werk: tijdens hun trektocht verspreiden ze zaden, vruchten en plantdelen. Zo ontstaat een rijkere vegetatie; aantrekkelijk voor mensen én dieren. Denk daarbij aan vlinders, bijen, maar ook aan kleine zoogdieren op zoek naar eten of een schuilplek.

Op dit moment grazen de schapen zoveel mogelijk gras weg waardoor kruiden doorschieten en gaan bloeien.

Over zes tot zeven weken volgt de tweede begrazingsronde. Kijk voor meer informatie over schapenbegrazing op de pagina   WWwWijgrazenindoesburg . Hier vindt u ook de begrazingskaarten.

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws